Da li i kako instalirati Windows 10?

Da li i Vama u poslednje vreme stiže ikonica na Vaš desktop računar koja nudi novu verziju Microsoftovog operativnog sistema nešto slično kao na slici desno.

U narednom tekstu ću se potruditi da Vam pomognem da se odlučite da li ste za ovu verziju operativnog sistema, izneti svoje mišljenje na ovu temu i ukoliko ste želite pomognem Vam da ga instalirate.

Da li instalirati Windows 10?

Cena

Za sve one koji poseduju Windows 7 ili 8.1 i Windows Phone 8.1 operativne sisteme, besplatno Vam se nudi Windows 10. On se prvi put u istoriji Windowsa pojavljuje kao besplatna nadogradnja.

Start meni

Ovo je stvar o kojoj su sigurno svi windows 8 korisnici sanjali, jednostavno u novoj verziji Vam se nudi start meni interface. Mislim da je veliki broj korisnika prešao na novu verziju upravo iz ovog razloga.

Povratak na staru verziju

Ako smatrate nakon instalacije da ipak windows 10 nije prava verzija za Vas i da Vam neće odgovarati možete se vratiti na staru verziju u bilo kom trenutku.

Problemi sa hardverom

Microsoftovo objavljenje da “sav softver i hardver, uključujući i printere, možda neće raditi kako bi trebalo” može biti pogno po Vas. Kome to treba?

Previše mobilnog uticaja

Po mom mišljenu previše mobilnog uticaja nije dobra novost za korisnike desktop računara. Ova verzija Windows je zamišljen da bude univerzalna platforma svim uređajima.

Zakrpe

Sigurno da će zakrpe biti učestale, a Vi nemate mogućnost biranja da li želite instalaciju ili ne – Windows sve radi bez pitanja.

*Ovo su samo neke od mojih zapažanja kada su u pitanju dobre i loše strane a izbor je na Vama, ako se ipak odlučite za instalaciju pomoć možete pronaći u daljem tekstu.

Kako instalirati Windows 10?

Prekontrolišite da li Vaš računar podržava Windows 10

  • CPU: 1 GHz ili brži,
  • RAM: 1 GB (32-bitni) ili 2 GB (64-bitni),
  • GPU: DirectX 9 kompatibilna sa WDDM drajverima,
  • Disk: 16 GB (32-bitni) ili 20 GB (64-bitni).

Otvorite Windows Update ikonicu u desnom donjem uglu

Otvaranjem prozora pojaviće se informacija da je Windows 10 –  update spreman za preuzimanje. Proces preuzimanja će potrajati i potrebna Vam je dobra internet veza, ali ipak na brzinu skidanja najviše utiče Windows server. Posle preuzimanja, koja imaju oko 3-4 GB, pokrenuće se otpakivanje i instalacija Windowsa 10. Nemojte da Vas začudi ukoliko se tokom procesa instalacije računar resetuje, a monitor pali i gasi.

Pokušao sam na jednostavan način da Vam predstavim Microsoftov novi operativni sistem koji Vam se nudi, a odluka o tome da li ćete ga koristiti ili ne je na Vama.