Da li su linkovi najbitniji za optimizaciju sajta?

Svi oni koji žele da prodaju svoj proizvod ili uslugu putem interneta, da im sajt bude posećen teže da budu na prvoj stranici Google-a.

Ja ću pisati o linkovima i trudiću se da ukažem na njihovu bitnost prilikom SEO optimizacije.

Nakon dobro odradjene on page optimizacije prilikom izrade sajta, pažnju treba posvetiti off page optimizaciji. Jedna od najbitinijih stvari off page optimizacije je svakako stvaranje kvalitetnih linkova ka Vašem sajtu.

Zašto je bitan tekst linka?

Tekts linkova služi da kaže o čemu se radi na toj stranici. Evo primera, ako linkujemo ka sajtu koji želi dobro da se rangira za ključnu reč npr. “Institut Mihajlo Pupin telefon” trebamo koristiti upravo tu reč u tekstu linka koji vodi ka stranici. Važno je i napomenuti da ne treba preterivati u korišćenju istog link teksta uvek, tj. ako bismo u našem primeru stalno koristili isti tekst linka Google će posumljati da je reč o preteranom korišćenju u cilju upravljanja rezultatima pretrage.

Lokacija linka

Pažnju treba obratiti i na mesto na kome se linkovi nalaze i tu treba napomenuti da linkovi koji su u vrhu stranice imaju veću bitnost od onih koji se nalaze na dnu, isto tako i ako se nalaze unutar teksta bitniji su od onih sa strane. Ako na stranici ima mnogo linkova vrednost svakog se smanjuje u odnosu na to koliko linkova je prisutno. Dakle suština je da se teži da link bude pri vrhu stranice, unutar teksta, da bude jedini na stranici i oni što je možda i najbitnije da je Page Rank stranice sa koje se link upućuje bude što veći. Isto tako trebate težiti da tema stranice sa koje link dolazi bude povezan sa temom stranice ka kojoj je link upućen.

Kako se stvara i zašto je bitan visok PageRank?

PageRank (u daljem tesktu PR) je google-ov algoritam koji se koristi za analiziranje linkova i upravo visina PR-a odredjene stranice jedan je od pokazatelja  kvaliteta odredjene stranice.

Logično je da stranice koje su kvalitetne imaju veliki broj linkova ka njima, a one koje su manje kvalitetne manji.

Linkovi sa stranica sa visokim PR-om su vredniji od onih sa manjim, a to je i logično. Provući to kroz prost primer: Bolje je da Žoze Murinjo (jedan od najboljih fudbaleskih trenera na svetu ) kaže za nekog fudbalera da je dobar, nego da to učini neki prosečan trener nižerazrednog kluba čiji je autoritet mnogo manji. Tako je i što se tiče sajta – veća je vrednost kada Vam preporuku (linkuje ka Vama) da sajt koji ima autoritet (visok PR) nego onaj koji ga nema, još ako je link dobijen od strane sajta kome je tema slična Vašoj to je pun pogodak.

Postoji mišljenje da linkovi sa .edu i .gov domena imaju veliku težinu u odredjivanju autoriteta sajta.

Linkovi koji su stariji samim tim imaju i veću reputaciju pa se njihova preporuka više vrednuje.

Kada stranica ima veliki broj reči (preko hiljadu recimo) a naš link se nalazi u njoj, vrednost mu je veća u odnosi na link čini je tekst od par desetina reči.

Za linkove koji dolaze sa foruma postoji mišljenje da ih Google mnogo manje vrednuje iz razloga jer se u velikoj meri pojavljuju spam linkovi radi dobijanja poena u rezultatima pretrage.

Ukoliko recimo na nekom sajtu imate link sa svih stranica, što zna da bude slučaj u pojavi takvih linkova u podnožju (footer-u) to se računa kao jedan link.

Kako dobiti link?

Najbolji link je onaj koji dolazi sam, “ne jureći” za njim. Recimo, nekom se svideo tekst na Vašoj stranici i on linkuje ka Vama u svojim tekstovima, blogu itd.

Korisno Vam može biti da dodate link u neke direktorijume, a jedan od najpoznatijih je dmoz (postoji mišljenje da dodavanje sajta u ovaj direktorijum donosi poene kod google-a).

Još jedan način je i razmena linkova sa drugim sajtovima, jednostavno stupite u kontakt sa vlasnikom nekog drugog sajti i ponudite mu mogućnost razmene. Koliko Vam je sajt dobar toliko će i vlasnici drugih sajtova želeti da razmenjuju linkove sa Vama.

Trudite se da nadjete načine da imate kvalitetne linkove. To je težak posao, ali je vrlo isplativ ako želite da budete visoko rangirani na Goolge-ovim rezultatima pretrage. Što je veća konkurencija za odredjenu ključnu reč samim tim je i teže doći do dobrih pozicija i obrnuto. Analizirajte konkurenciju i saznaćete koliko je teško dobro optimizovati sajt za ono što želite.

Što je veći broj kvalitetnih linkova ka vama to je bolje po Vaš sajt, ali bitno je da ne preterujete. Npr. nije prirodno da čim ste napravili sajt imate veliki broj linkova ka Vama, jednostavno linkovi ka Vašim stranicama sajta trebaju da rastu vremenom.