Kako da pratim posećenost svog sajta? – Google analytics i Awstats

Ovaj vid analize sajta je odličan jer Vam daje mogućnost da dobijete raznorazne podatke, kao npr. odakle dolaze Vaši posetioci, koje stranice Vašeg sajta najčešće bivaju posećene, koliko dugo se zadržavaju na sajtu i slično. Ovo Vam u velikoj meri može pomoći i u optimizaciji sajta, jer Vam podaci koje dobijate mogu pomoći u donošenju odluke na koji način kreirati svoj sajta.

Na više načina možete pratiti posećenost svog sajta. U ovom tekstu ja ću se potruditi da Vam pokažem 2 najčešća načina koja se koristiti.

Google Analytics

Google Analytics je eksterna analiza Vašeg sajta. Ovaj servis Vam pruža mogućnost da pratite statstiku sajta. U ovom tekstu ću Vam kroz nekoliko koraka pomoći da naučite kako da koristite ovaj servis.

Prvi korak

Otvaranje Google Accounta (nalog za pristup googl servisu) – zatim idite na stranicu google analytics. Ukoliko posedujete g-mail onda Vam ovaj korak kreiranja naloga nije neophodan, već možete samo uneti Vašu e-mail adresu i lozinku.

Otvaranje g-maila ukoliko ga ne posedujete

Kliknite na “Sign Up”, zatim unesite informacije o adresi sajta, nazivu Accounta, i vremenskoj zoni, pa nakon toga i Vaše ime, prezime i Vašu zemlju.

Poslednji korak kreiranja g-maila jeste prihvatanje “user agreement terms and conditions” čekiranjem kvadratića, a potom kliknite na “Create New Account”.

Drugi korak

Google će Vam dati kod. Ovaj kod je jedinstven i morate ga dodati u kod Vašeg sajta. Ovaj kod prekopirajte u kod Vašeg sajta (u programu za html editovanja koji koristite) pre taga na svim stranicama sajta koji želite da pratite. Ukoliko koristite Joomla ili WordPress CMS rešenja, postoje dodaci pomoću kojih dodate samo UI kod, i ceo sajt će biti praćen Google Analytics-om. Nakon ovoga idite na “Continue”.

Treći korak

Otvorićete Vaš Google Analytics account, ali neće biti prikazano ništa od podataka. Najverovatnije će se prikazivati žuti trougao sa uzvičnikom, ali budite bez brige. Ono što treba da uradite je da idete na “Edit”, potom idite na “Check Status”(desni gornji ugao).

Četvrti korak

Videćete poruku “Waiting for Data” što znači da ste dobro instalirali Google Analytics, i da počinje prikupljanje podataka. Prve rezultate ćete moći da vidite u roku od 24h.

Awstats

Drugi način je Awstats interna analiza sajta.

Kako?

Ulogujete se u cPanel, a zatim pod delom Logs, izaberite Awstats, a zatim izaberite domen za koji želite da pogledate statistiku i dobićete prikaz analize.

Awstats je jednostavan, na vrhu svakog dela piše čime se ta sekcija bavi. Ova analiza sajta se bavi i statistikom Vašeg hosting paketa, sa kojih je IP adresa pristupano i slično.

*Najbolji način za praćenje statistike po mom mišljenju je kombinacija ova dva načina (internog i eksternog) i na taj način ćete dobiti pravu sliku statistike koja Vam je potrebna.

Ja lično koristim plugin koji mi omogućava praćenje posećenosti na sajtu. Tako da ako Vam je potrebna izrada sajta sa mogućnošću praćenja njegovih poseta možete nas kontaktirati putem kontakt strane.