Kako odabrati odgovarajući web hosting?

U narednom tekstu možete pogledate neke od karakteristika hostinga, kao i koji je najbolji način za odabir odgovarajućeg web hostinga.

Izbor besplatnog web hostinga

Oglašavanje

Većina besplatnih web hostinga koristi prostor za reklamiranje na vašem sajtu. Možemo reći da im upravo to reklamiranje služi da pokriju troškove pružanja usluge vašem sajtu. Mnogi korisnici ne mogu da podnesu reklame i banere koji se pojavljuju i to može izazvati probleme.

Količina web prostora

Da li ima dovoljno prostora za vaše potrebe? Ako predvidjate da ćete proširiti svoj sajt, svakako da će Vam biti i potrebna veća količina prostora. Većina sajtova koriste manje od 5 MB web prostora. Vaše potrebe će varirati, zavisno koliko slika Vaše stranice koriste, da li su Vam potrebne zvučne datoteke, video snimci itd.

Ograničenja veličine

Pazite na njih. Neki besplatni hostinzi nameću maksimalnu veličinu na svakoj od datoteka koje učitavate. Drugi mogu ograničiti tipove datoteka koje možeš priložiti u HTML-u. Ako su Vaše potrebe različiti, moraćete da potražiti negde drugde odgovarajući hosting.

Pouzdanost i brzina pristupa

Ovo je izuzetno važno. Sajt koji je često dole u rezultatima pretraživanja će izgubiti mnogo posetilaca, iz jednostavnog razloga jer će potencijalni korisnici otići na drugi sajt koji je u vrhu rezultata pretrage. Spor pristup je takođe veoma frustrirajući za posetioce web sajta, i iz tog razloga se neretno dešava da posetioc napusti web stranicu pre nego sto se uopšte upoznao sa njegovim sadržajem.

Izbor plaćenog web hostinga

Pouzdanost i brzina pristupa

Prilikom izbora plaćenog web hostinga Vaš sajt će biti pouzdan, a njegove stranice će se brzo otvarati korisnicima. Upravo je i brzina ono na čemu prodavci hosting prostora teže kako bi pridobili što veći broj stalnih korisnika.

E-mail

Kako imate sopstveni sajt verovatno ćete želeti da imate e-mail adrese sa sopstvenim domenom, kao npr. office@nazivmogdomena.com. Web hosting Vam omogućavaju da podesite e-mail adresu kako god želite, tako da pošta može biti prosleđen na vaš-u trenutni e-mail adresu.

Tehnička podrška

Ovo je još jedan razlog zbog koga biste se odlučili za plaćanje web hostinga. Hosting kompanije se utrkuju za svakog korisnika i cilj im je da svojim potencijalnim korisnicima ponude što bolje uslove, pa je tako i tehnička podrška samo jedan od faktora koji poboljšava sliku ponude.

Cena

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je osnovna razlika izmedju plaćenog i besplatnog hostinga u tome što plaćani zahteva izdvajanje novca, a besplatni ne. Medjutim ako bolje razmislite doćićete do zaključka da na kraju besplatni hosting često ispadne skuplji od plaćenog.

*Ovo su samo neke od osnovnih karakteristika kada je u pitanju web hosting. Odluka je na Vama.