Nekoliko stvari koje pomažu u zadržavanju posetioca na sajtu

Kako bi Vaš sajt bio posećeniji i doprineo više Vašoj kompaniji možete preduzeti nekoliko malih stvari koje će Vam se višestruko isplatiti. Jedan od najefikasnijih načina da se to uradi je da se zapravo drži pažnja posetioca Vašeg sajta.

Odvojite malo vremena tokom narednih nekoliko nedelja za sprovođenje aktivnosti, i možete videti kako Vaš Bounce Rate idu u pravom smeru.

Utičite na vreme učitavanja sajta

Većina internet korisnika može biti veoma nestrpljiva kada je u pitanju učitavanje sajta i oni će u većini slučajeva izlaziti sa sajta pre nego što se sajt učita. Sami se možemo setiti koliko smo puta napustili sajt zbog perioda koji je potreban da se stranica učita.

Ako je teško dobiti ono što tražite (dugo čekate na otvaranje željenog sadržaja) onda će korisnik potrebne informacije potražiti negde drugde. S druge strane, brzo učitavanje sajtova ima uticaj na pozicioniranje na pretraživačima.

Predlog za ubrzavanje je da vlasnici web sajtova redovno keširaju svoj web sajt, smanje broj dodataka i java skripti na sajtu, sa sajta uklone flash animacije i utiču na veličinu slika na sajtu kada je u pitanju izrada sajta i ažuriranje istog.

Analizirajte Vašu navigaciju

Vrlo bitna stvar kada je u pitanju izrada sajtova. Niko neće ostati na Vašem sajtu ako ne može da se “kreće” njime. Vaša navigacija treba da budu jasna, pregledna i lako dostupna. Razmišljajte o tome gde želite da Vaši posetioci idu, i učinite sve da lako pronađu ono što žele.

Po mom mišljenju ovo je jedna od najbitnijih stvari koja pomaže u zadržavanju posetioca na sajtu, pa zbog toga veliku pažnju treba posvetiti pojednostavljenju navigacije.

Ne pretrpavajte korisnike informacijama

Preveliki izbor može lako zbuniti posetioce i ugroziti njegovo zadržavanje. Trebalo bi da izbegavate bombardovanje informacijama posebno na naslovnoj strani. Trudite se da ništa ne natera posetioce da napuste sajt kada budu upoznati sa njegovim sadržajem.

Izbegavanje postavljanja oglasa ili utičite na njihovo pravilno pozicioniranje

Oglasi na Vašem sajtu ne bi trebalo da bude nametljivi. Posetioci mogu da pobegnu sa web sajta jednostavno zato što oglasi iskaču recimo samim ulaskom na sajt koji se učitava.

Oglase ne treba staviti tamo gde Vaši posetioci traže informacije. Trebalo bi da izbegavate postavljanje oglasa u oblastima kao što su polja za pretragu, meni i područje sadržaja.

Pružite kvalitetan sadržaj

Od vitalnog je značaja da korisnici sajta imaju jasnu poruku, atraktivne naslove, a da se sa sajta lako čita sadržaj. Sadržaj treba prilagoditi specifičnim potrebama publike kojoj se teži. Korišćenjem atraktivnih naslova i pružanjem kvalitetnog i sadržaja bez grešaka, postoji dobra šansa da će Vaš posetilac posetiti i druge stranice Vašeg web sajta.

Na kraju postoji samo jedna stvar koju možete učiniti da “čovek ostane”, a to je da im pokažete ono što žele, kako oni to žele i što je brže moguće.

*Bounce rate ima ulogu u rangiranju Vašeg sajta na pretraživaču pa je najbolje da on bude što manji, a ukoliko ste korisniku pružili baš ono što ga zanima imaćete nizak rate, a samim tim i položaj na pretraživaču bolji.