Optimizacija slika na sajtu? Kako?

Svima nama koji imamo sajt cilj nam je da se što bolje rangiramo na pretraživačima. Bolje pozicioniranje će nam doneti veći broj korisnika a samim tim i svoju uslugu ili proizvod moćićemo lakše da prodamo. Iz tog razloga ukoliko nam je stalo da neke od svojih potencijalnih korisnika privučemo na sajt pomoću slika moramo se i potruditi da ih uredimo na pravi način. U daljem tekstu ću se potruditi da Vam dam neke karatkertistike dobro odradjene optimizacije za slike.

Kako optimizovati slike? Alt tag, caption, image title, ime fajla slike

Alt tag

Kada recimo roboti pretraživači pretražuju Vaš sajt oni ne mogu doživeti sliku na način kao što to radi čovek čulom vida. Iz tog razloga trebamo se postaviti u ulogu nekoga ko ne vidi sliku, da mu je što blize objasnimo i opišemo šta je na njoj.

Caption

Ukratno, caption je vidljiv i on nam služi da još bolje opišemo predjašnji tag.

Image title

Ukoliko želimo da nas slika vodi na neku stranicu, tj. da klikom na sliku dobijemo neki novi sadržaj možemo popuniti ovo polje, a ono što ja često radim je da ovde prekopiram alt tag.

Ime fajla slike

Kada je reč o imenu slike mislim da je prvi po važnosti tag. Svakako koristite tehnike pisanja koje kao razmak koriste srednju crtu, recimo lecenje-hemoroida.jpg, ukoliko želimo da sliku optimizujemo za pojam lečenje hemoroida.

Korisno za optimizaciju slika

Evo još nekoliko korisnih saveta:

  • Veličina slike – sl0žićete se sa mnom da prilikom otvaranja stranica na internetu najveći period je potreban da se učitaju slike i sa tog stanovišta tome trebamo i posvetiti pažnju njihovoj veličini, tj. kako da nam se slika otvara brzo a da njen kvalitet bude dobar. Obratite pažnju na to koliko kb slika zauzima, što je ona manja, samim tim će se i brže otvarati. Postoji nekoliko alata a ja bih izdvojio image optimizer.
  • Podesite oštrinu slike – moj savet je korišćenje photoshop unsharp mask-a.
  • Težite da svi alt i caption opisi, kao i ime slike budu originalni.

Savetujem da se posvetite optimizaciji slika, ne iziskuje puno vremena, a može imati veliki uticaj na Vaš položaj koji Vam dodeljuju pretraživači.

Na svom sajtu ja to radim u wordpress-u kao što možete videti na slici sa početka ovog bloga, ukoliko je i Vama potrebna profesionalna izrada sajta, da jednostavno upravljate sadržajem, uredjujete slike na jednostavan način, naučite da dodajete nove postove i još mnogo toga možete nas kontaktirati putem kontakt strane. Mi ćemo Vam napraviti sajt i obučiti kako da na pravi način koristite sve njegove mogućnosti.