Osnovni pojmovi

“Kako biste se uputili u svet web dizajna korisno će biti da pročitate:”


Šta je web dizajn?

Ukratko, web dizajn znači planiranje i kreiranje web sajtova. Web dizajn takođe uključuje informacionu strukturu, strukturu sajta, navigaciju, raspored na sajtu, boje, kontraste, fontove, kao i fotografije.

Svi ovi elementi kombinujući se formiraju jedan web sajt. Često, značenje “dizajn” se doživljava isključivo kao vizuelni aspekt. U stvarnosti, web dizajn obuhvata više elemenata kao što su upotrebljivost, ergonomija, navika korisnika i druge stvari koje olakšavaju korišc´enje sajtovima i pomažu da se pronađu informacije brže.

Šta je web hosting?

Web hosting usluga skladišti vaše web sajta datoteke u web serverima. Kada poseti neko vašu web adresu, internet se povezuje na web server datoteke vašeg web sajta, a onda prenosi podatke sajta nazad u svoj računar.

Kada je reč o hostingu, trebamo reći da postoji besplatan i plaćen hosting. Besplatno zapravo nije besplatno, a početni trošak koji je kod besplatnih hostinga ne postojeći može koštati vrlo skupo. Hosting kompanije koje daju besplatan hosting imaju svoje troškove pružanja usluga, a zaradu mogu ostvariti npr. reklamnim banerima koje postavljaju na Vaš sajt. Ti baneri čine njihov novac nazad svaki put kad neko klikne na oglas. Kao vlasnik sajta postavljenog na besplatan web hosting nemate kontrolu nad onim što se pojavljuju na vašem sajtu i gde se pojavljuju . Sa plaćenim hostingom vi i vaši posetioci ne moraju da se bave bilo kojim dosadnim oglasima koji se pojavljuju na vašem sajtu.

Šta je web domen?

Domen je ime ili adresa web sajta (npr. www.nekisajt.rs). Domen se uz pomoć DNS (domain name system) prevodi u jedinstveni numerički kod (IP adresu) koju identifikuju računari. Kada recimo u Vaš web pretraživač unesete naziv nekog sajta, računar to prevodi u IP adresu servera na kome se nalazi taj sajt. To je proces koji se odigrava u pozadini, a koji korisnici sajta ne vide.

Šta je CMS?

CMS-sistem za upravljanje sadržajem, omogućava Vam da upravljate različitim delovima sadržaja na vašem sajtu bez poznavanja programskih jezika kao što su npr. HTML. Možete menjati, brisati, uređivati i dodavati tekstove, cene, fotografije, na vrlo jednostavan način.

CMS koji ja najviše volim da koristim i koji sam koristio prilikom izrade ovog sajta je WordPress.

Šta znači SEO optimizacija sajta?

SEO optimizacija je drugi naziv za optimizaciju za pretaživače. Kada tražite odredjene pojmove na Google ili Yahoo recimo, u polju za pretragu ukucavate pojam koji vas zanima, a pretraživač Vam izbacuje rezultate te pretrage. Optimizovati sajt je preduzimanje određenih korakaka tako da se sajt pojavi u vrhu rezultata. Ako se sajt nalazi na prvoj strani, pa još pri vrhu, to donosi više poseta sajtu.

Ukoliko Vam je potrebna izrada sajta u kontakt možemo stupiti putem kontakt strane.